Google+

Как да създадем неотразима градина с гнайс

Настилките и декоративната зидария в градината са отличен начин да превърнете пространството в двора в нещо неповторимо и точно по ваш вкус. Независимо дали ще се спрете на нещо традиционно или пък дизайнерът във вас ще се развихри с проекта, при всички случаи вниманието към градината се отплаща – добре планираната и поддържана зеленина радва окото всеки ден. Интуитивното, най-качествено и дълготрайно решение за градината са естествените камъни. Огради, бордюри, пътеки, настилки, фонтани, алпинеуми и изобщо всичко, което ви хрумне, ще изглежда стилно и ще бъде издръжливо, ако се изпълни с естествени камъни като Ивайловградския гнайс и други материали от природата.


Вижте няколко идеи, които могат да ви помогнат, да превърнете вашата градина в истински неотразимо място за отдих и почивка.


Бордюри от естествен камък


Бордюрите от камък са чудесно решение, ако искате да оформите различни пространства и да внесете ред и прегледност в зелените площи. Камъкът е естественият избор за изработването на бордюри с различна форма и големина. Лесно можете да оградите малки градинки, да очертаете пътеките, да направите стъпаловидни ансамбли, по които да подредите саксии или различни градински аксесоари, така че дворът ви да се превърне в истинско произведение на изкуството. Можете да използвате камъните и за ограждане на различни растения или дървета като им създадете удобно място, където да растат необезпокоявани.


Бордюрите от рязан Ивайловградски гнайс са едно от най-естетическите решения за градината, а освен това качествените естествени камъни са най-трайни и издръжливи на различни атмосферни, температурни и физически влияния. Важно е теренът да бъде предварително подравнен и камъните да са поставени и укрепени стабилно.


Каменен алпинеум


Градинският скален кът или алпинеум е чудесно решение, ако искате да направите двора и градината наистина неотразими. Това е един от най-красивите ландшафтни елементи, който има десетки вариации. Най-добре е да изградите скалния кът от естествени камъни, като плочите от Ивайловградски гнайс са едно от популярните решения. За да изградите вашия алпинеум, е добре да изберете място с естествен наклон. Добро място е около ограда или близо до къщата. Може да съчетаете камъни, събрани сред природата, речни камъни с различни големини и текстури със дялан камък и плочи за пътеките. Варовиковите и силикатните скали са предпочитани за самия алпинеум, а за пътеките са подходящи твърди оформени камъни като мрамор, гранит и гнайс.


Градински пътеки от гнайс и естествен камък

Пътеките са изключително полезно допълнение в градината и двора, а още по-добре е, когато са красиви и издържани в един стил. Каменните настилки създават солидно усещане за здравина, издръжливост, спокойствие и връзка с природата. Пътеките от естествени каменни плочи са едно от най-класическите ландшафтни решения – възползвайте се от този опит, за да изградите градината си по най-добрия начин.


Пътеките от рязан и правилно оформен камък са изключително стилен акцент. Можете да ползвате цели камъни, както и дялани плочи – всичко зависи от вашите желания и вкус. Предимствата на гнайса като настилка за градински пътеки е добре известен и камъкът е предпочитан заради здравината, красивите цветове и текстури и факта, че не се поддава на влиянието на резки температурни промени. Камъните се свързват с циментов разтвор или специализирани лепила за камък тогава, когато на пътеките ще бъдат подлагани на по-сериозни натоварвания. Ако става дума за малки пътеки, по които ще преминават предимно хора, то циментът е достатъчно устойчиво и трайно решение.


«