Google+

Съвети за избор на гнайс за декоративна глиц зидария

Един от най-разпространените и актуални начини за приложение на Ивайловградския гнайс е за декоративна зидария, по-известна като „глиц зидария“. Това е техниката на изграждане на ефектни релефни облицовки от рязан гнайс, използван при декорацията на различни архитектурни елементи - вътрешни и външни стени, огради, градини, камини и колони.

Ефектът, който се постига с техниката на глиц зидарията е изключително атрактивен. Визуалното усещането е за стена, изградена от различни парчета камък, а не облицована с плочи. Наистина впечатляващо допълнение към екстериора или интериора на вашия дом!


Какво ни трябва, за да получим този ефект? На първо място е нужно да се използва качествен естествен камък от типа на Ивайловградския гнайс. Специализираните материали за глиц представляват парчета ръчно очукан гнайс с релефна предна страна, но гладки отзад. Обработката на гнайса позволява да изпъкнат натуралните шарки на камъка без очукването да нарушава значително структурата му и да го отслабва. Изберете качествен гнайс от проверен производител. Само така може да сте сигурни, че камъкът няма да започне да се рони, особено ако сте решили да го използвате за външна зидария.

Важно е избраните камъни да са обработени професионално, така че задната им част да е изгладена. Само тогава можете да сте сигурни, че закрепването им върху стената и съответната топло и хидроизолация, ще бъде здраво и трайно. Същото важи и за рязания гнайс тип „кокал“, който също е предпочитан за такъв тип декоративна зидария. При поставянето на „кокал“ е важно да имате под ръка професионален инструмент за рязане на камък, за да можете да нагласите правилните размери за вашата стена.


На пазара съществуват редица продукти, които имитират този ефект. Като тяхно предимство може да се отбележи сравнително лесното поставяне, но това съвсем не е валидно за всички случаи. Естествените камъни имат несравнимо по-голяма издръжливост и качество, което не се влияе от атмосферните условия и ще краси дома и двора ви дълги години без да променя цвета и текстурата си.


Глиц зидарията с гнайс е изключително ефектна и при комбиниране с други техники и материали. Можете да облицовате всякакви стени и повърхности, за да получите уникалния ефект на естествената зидария, който създава топло и изящно усещане в дома. Комбинирайте цветовете и нюансите на избраният от вас камък в съответствие с желания ефект, за да постигнете уникален собствен стил във вашия дом.


Гнайсът от Ивайловградския регион е известен със здравината и твърдостта си, затова е предпочитан материал за облицовка на вскякакви повърхности. Освен отличните си качества той има и изключително красиви цветове и отчетлива, грапава текстура.


Ивайловградският гнайс е метаморфитна скала, която е сравнително широко разпространена, но качествата й като облицовъчен материал зависят силно от регионалния метаморфизъм. Това ще рече, че не всеки камък е достатъчно издръжлив и подходящ за облицовка, за да остане за поколенията.


Гнайсът се добива на различна дълбочина – по-дълбоко добитият камък има по-добри качества и издръжливост от повърхностно добитите плочи. Лесно можете да проверите дали материалът е качествен – на първо място те трябва да са твърди и нетрошливи. Мекият и ронлив гнайс не е добър за облицовки и строителство. Качествените гнайсови плочи или рязани камъни имат ясен, отчетлив звук при почукване. При по-твърдите камъни бихте могли да видите места, по които си личи, че са обработвани с машини. Това е добър знак, който означава, че камъкът е твърд и качествен, което е гаранция, че е издръжлив на природни въздействия и топлинни амплитуди.  


«