Google+

Как се лепят плочи от Ивайловградски гнайс

Работата с естествени настилки има своите специфики, с които е добре да се запознаем предварително ако сте решили да превърнете вашето пространство - дом, градина, заведение – в нещо наистина забележително. В такъв случай един от най-качествените избори на пазара на настилки и декоративна зидария са продуктите от Ивайловградски гнайс. Стандартните технологии и продукти, които се използват за поставяне и лепене на обикновени бетонни плочи или изкуствен камък не работят добре когато става въпрос за настилки от естествен материал. В тази статия ще се спрем на най-важните точки, които да ви помогнат да се ориентирате в спецификата на поставянето на висококачествените настилки, които предлагаме.

Гнайсът като настилка и декоративен елемент е във високия клас поради безспорните си качества, здравина и атрактивни, натурални цветове и текстури. Ивайловградският гнайс, който се слави като материал с отлично качество и техническа характеристика, се среща в природата в две основни разновидности. Това са златисто-бежовия и сребристо-сивия гнайс. Това е изключително здрава метаморфна скала, съставена от гранити, андалузит, кварц, слюда и фелдшпат. Различната окраска на камъните се определя от различното количество на минералите, които съдържа.

Ивайловградският гнайс е износоустойчив, издръжлив на резки температурни промени и не се амортизира сериозно дори при екстремна употреба. Камъкът има грапава повърхност с добро сцепление, което го прави отличен материал за подови настилки в открити пространства, паркове и градини. Като декоративен материал гнайсът има широко приложение както в интериорния дизайн, така и в различни проекти на открито. Естественият камък е дълготрайно, издръжливо и естетически издържано решение за настилка и облицовка, подходящо за най-различни обекти.


Гнайсът се използва широко както в частни домове, така и в строителството и декорацията на градини, паркове, басейни, чешми, хотели, ваканционни комплекси, ресторанти и заведения, аква-паркове и много други. Качествата на натуралния камък са отлични при облицовка на пътеки, подове, колони, стълби и стени, както и за настилки на алеи, дворове, площади и пешеходни зони. Използва се с голям успех и за декоративна и глиц зидария. Веднъж поставен гнайсът върши отлична работа дълги години при минимални усилия за поддръжка.


Как да лепим плочи от гнайс и естествен камък?


Поради специфичните характеристики на естествените материали, плочите от рязан Ивайловградски гнайс се лепят по-различно от стандартните бетонни плочки и други не толкова дълготрайни настилки. Определянето на правилния метод за лепене на камъка се прави с оглед на вида на камъка, структурата и текстурата, големината и дебелината на плочите, както и височината на залепване.

Натуралните облицовъчни камъни и настилки нямат винаги хомогенна структура и естествени луфтове и шупли са по-скоро стандарт, отколкото изключение. Затова е важно да използвате специализиран лепящ разтвор, който да е съобразен с различните степени на попивателност на гнайса, както и с това на какво място се поставят самите камъни.

Чувствителните на влага камъни могат да се изметнат след като са положени, което може да компрометира качеството на изпълнение на настилката, както и да породи риск от натрошаване на камъка.

Изберете гъвкаво лепило, специално предназначено за работа с естествен камък. Това ще ви осигури достатъчна еластичност, която да обере от вибрациите при различните натоварвания върху настилката. В комбинация със здравината на камъка този метод ще донесе дълготрайна якост на поставената настилка. При избора на настилка от естествен камък е изключително трудно да се редят плочи с абсолютно еднаква дебелина. За да се превърне този недостатък в предимство трябва да използваме техника, която да позволява по дебело нанасяне на лепилния слой, без това да влияе на здравината и еластичността на залеването. 

Поради тази причина обикновения циментов разтвор не е предпочитан избор при работа с естествени камъни за настилка. 


Друга специфика при лепенето на плочи от рязан гнайс и някои други видове натурален камък, е съобразяването с цвета на самите плочи. Някои материали имат светъл цвят и прозират при залепване. Ако използвате цимент или обикновено лепило може да се получат грозни прозиращи петна, които ще развалят доброто впечатление от вашата настилка.

За да избегнете попиването на цвят при фугиране трябва лепилният слой да не е с твърде висока влажност, или да се нанася в условия на влажно време. Понякога обаче влагата е неизбежна, при което се получава процес на изцветяване, при което порестата структура на някои естествени камъни поема от цвета на фугиращата смес, като разтваря минерални субстанции, съдържащи се в структурата на плочите. Използвайте специализирани лепила и фугиращи смеси за работа с естествен камък за да избегнете тези дефекти.

За да се предотвратят подобни нежелани промени на камъка е добре да се положи хидроизолационен слой като база преди поставянето на настилката.  


«