Google+

Използване на гнайс в градината

Обикновено човек обръща специално внимание на материалите, които влага в интериора на своето жилище, защото от тяхното качество и външен вид зависи каква атмосфера ще цари в дома и дали човек ще се чувства комфортно. Често обаче не се обръща достатъчно внимание на откритите пространства, въпреки че критериите за избор на материали, които да се използват в градината, следва да са също толкова високи. Ако се създаде красива и лесна за поддръжка градина, външното пространство ще се преобрази изцяло и ще се превърне в любимо място за посрещане на гости и почивка в топлите дни. Един от материалите, които напълно отговарят на изискванията за качество и уникален външен вид, е гнайсът.
 
Къде в градината може да се използва гнайс

Използване на гнайс в градината

Стандартно гнайсът се използва като настилка в двора, но външните му приложения далеч не спират дотук. Естественият камък би могъл да се използва за обособяване на зони в градината, които да са разположени на равни интервали и да създават визуален интерес. Освен това той е подходящ избор за покриване на пространството покрай оградата, като може също така да се използва около изкуствени езерца, както и в близост до фонтани. Добре е да се отбележи също така, че не е задължително плочите от гнайс да са подредени много плътно една до друга. Ако те се положат на известно разстояние, между тях може да се засади трева или друг вид растителност, която не изисква кой знае какви грижи. Освен това е възможно гнайсът да се използва както в интериора, така и в екстериора, така че, ако човек реши да заложи на естествения камък и в градината, и вътре в дома, ще успее да постигне интересна, единна визия.

Защо и как да поддържате използвания в градината гнайс?

Поддръжката на използвания в двора естествен камък е важна, но не изисква големи усилия. След като се положат плочите от гнайс, е препоръчително да се използва импрегнатор – той ще предотврати появата на лишеи и мъхове, които са отговорни за позелеяването на каменните повърхности и могат да ги направят хлъзгави. При повторно импрегниране, камъкът се почиства и едва след това се нанася препаратът. Добре е импрегнирането да се прави всяка година или в зависимост от степента на износване.

Гнайсът е един от най-подходящите материали, които могат да се използват в градината. Това, че е естетсвен камък, гарантира, че ще пасне отлично във външното пространство. Освен това ще му придаде още по-голяма красота и ще го направи любимо място не само за почивка, но и за събирания със семейството и приятелите, когато времето е хубаво.


«