Google+

Как да изберем гнайс за облицовки, настилки и декоративна зидария

Ивайловградският гнайс е отлично решение за дома, двора и градината. Той е предпочитан материал, използван в най-различни направления като облицовки за стени, настилки с плочи за подове, градини, пътеки, различни градежи, както и за модерна или класическа декоративна зидария с реден камък. Интериорните и екстериорни решения с естествен камък са трайно, качествено и красиво решение, но, за да постигнете оптимални резултати, е необходимо да изберете правилните камъни за вашите нужди. За да се застраховате от погрешен избор на облицовъчен материал или гнайс за настилки, както и да можете да разпознаете качествените натурални камъни, е нужно да знаете някои основни неща, които ще се опитаме да синтезираме в настоящата статия за ваше улеснение и удобство.


Този елемент на подготовка преди да направите поръчка на Ивайловградски гнайс може да ви спести много нерви и главоболия, а не на последно място – и пари! Изборът на естествен камък е свързан не само с неговото качество, място на добив и добрата му обработка, но и със спецификите по размера, рязането, грапавостта му и тясната връзка на тези фактори с нуждите, за които ще го използвате.


Как да разпознаем качеството


За да разпознаете добрия гнайс е нужно да познавате неговия антипод – камъка с ниско качество. Некачественият материал се разпознава най-лесно по неговата ронливост. По принцип Ивайловградският гнайс е здрав и издръжлив, извествен със своята дълготрайност и устойчивост камък с грапава до фина текстура, оцветен от природата в различни краски в зависимост от минералния му състав. Затова когато видите гнайсови плочи, които се ронят, чупят или са с видими пукнатини и разбити ръбове още на палето – най-вероятно си имате работа с нискокачествен материал. В такъв случай най-добрият съвет, който можете да получите, е да не купувате този материал, дори цената му да е атрактивна. Камъните с ниско качество не биха могли да покрият високите изисквания, на които бихте искали да разчитате при избора на настилки и облицовки от естествени материали. Лошото качество означава много голяма загуба на пари и материали, а в последствие – нетрайна и чуплива настилка.


Приложение на гнайса


Когато избирате гнайс, водещата отправна точка трябва да е неговото приложение. Информирайте се какви приблизителни размери на плочите са ви необходими за вашата цел. Неподходящата големина на облицовъчният камък ще ви изгуби време и средства както при оформянето и рязането, така и при поставянето.


Грапавината на гнайса е от значение за различните му приложения. Когато избирате естествен камък за пътека, настилка или за двора и градината, по-грапавите плочи с по-голяма дебелина са за предпочитане. Когато търсите облицовъчен камък или материал за декоративна интериорна зидария, търсете по-фини камъни, предварително обработени и рязани в подходящите размери за цяла фасада, цокъл, глиц зидария, на плочи.


Не се колебайте да се консултирате със специалистите в областта. Можете да разчитате на дългогодишния ни опит в добива, обработката и поставянето на висококачествени гнайсови настилки, монтаж на облицовки и декоративна и строителна зидария.


Ето и някои ориентировъчни размери и спецификаци:


Рязан гнайс 10 до 15 сантиметра е подходящ за поставяне на цокъл (до 50 сантиметра).


За по-големи стени е подходящ камък с по-голям размер – ширина около и над 20 сантиметра. Рязан камък с ширина 10 сантиметра е добър вариант за огради, цокли и фасади.


Правилото е – колкото по-голяма е площта за облицовка, толкова по-големи могат да са камъните. Това е валидно както от естетическа, така и от конструктивна гледна точка. Съответно за вътрешни пространства – камини, холове, стълбища, колони, ъгли и интериорни акценти, е подходящо да се ползва рязан гнайс 5-10 сантиметра, за да постигнете ефекта на декоративна глиц зидария.


«