Google+

13 съвета за декорация с каменни облицовки

Тенденциите при декорацията непрекъснато се сменят и е напълно възможно това, което е било на мода преди година-две, сега вече да не е актуално. Има обаче някои елементи, които могат да се използват без притеснение, защото с тях се постига неостаряваща визия. Точно такива са стенните облицовки от камък. Естествените камъни са устойчив и лесен за поддръжка еко материал, който има изолационни качества и богата текстура и излъчва непреходна красота. Ето няколко съвета как да постигнете удивителен ефект, когато облицовате стените с камък:  

1. Винаги трябва да се обръща внимание на осветлението, защото то подчертава красивата текстура на каменната повърхност.

2. Съчетайте облицовката с материи и текстури, които създават топлина, например дървесина, кожа, кашмир, плетива. Килимчетата, табуретките с текстилна тапицерия и декоративните възглавници са перфектно допълнение.

3. Добавете ярки акценти в топли цветове – червено, оранжево или жълто. Те ще накарат една стая да изглежда по-ведра и гостоприемна.

4. Ако на стената се създаде ивици от камък в различен цвят, това ще подчертае естествените шарки и текстури на естествения камък. Тази техника може да се използва, ако камъните са различни по форма и размер.

5. В малки помещение е добре каменната облицовка да покрива само част от стената. Освен това така ще излезе по-евтино.

6. За да се постигне нетрадиционна и интересна визия, можете да заложите на каменната облицовка на по-нестандартни места в помещението. Камъкът ще стои много естетсвено, ако се използва близо до тавана. Обикновено там гипсът пада по-лесно, така че решението ще е доста пракично.

7. Възможно е също така да се заложи на таван от камък. По този начин ще се създаде задушевна и уютна атмосфера.

8. Ако облицовката се боядиса с боя, ще се запази текстурата на материала, но ще се смекчи ефектът. Този вариант е подходящ в ситуации, в които човек не иска да създава ярък акцент в стаята. В противен случай обаче е добре камъкът да се остави в естетсвения си и въздействащ вид.

13 съвета за декорация с каменни облицовки

9. Повърхностите от естествен камък могат да се използват в абсолютно всяка стая, но изглеждат по особено естествен начин в екстериора, особено ако в него вече има някои каменни акценти.

10. Стенните повърхности от камък се вписват в почти всеки интериорен стил, но трябва да се изберат подходящи материали. Например тухлите и еднакво оразмерените камъни изглеждат страхотно в тавански помещения и модерни апартаменти, докато по-едрите, различни по големина камъни ще се впишат отлично в рустикални интериори и такива в провинциален стил.

11. Ако желаете да декорирате голямо пространство или цяла стена, бихте могли да помислите за комбинация от различни камъни. Така ще се създаде динамика и декорът ще стане по-интересен.

12. И камъкът, и растенията подчертават връзката с природата и много си подхождат.

13. Каменните облицовки винаги са добро решение за декорация около камината.

Облицовките с камък придават красота и чар на интериора и представляват непреходна тенденция, която се радва на нестихващ интерес.


«