Google+

Основна информация за каменните облицовки

Облицоването на една къща отвън се прави с цел да се подобри външния й вид и/ или за да се предпази сградата от влиянието на дъжд, сняг и UV лъчи. Облицовките на вътрешните стени пък целят най-вече да се постигне ефектна визия. Добре е обаче красотата и функционалността да вървят ръка за ръка, независимо дали става въпрос за интериора или екстериора на един дом.

Има най-различни облицовъчни материали, от които човек може да избере, но нараства тенденцията да се използват естествени камъни, тъй като те подобряват външния вид на жилището, повишат пазарната стойност на имота, освен това имат отлични качества и поддръжката им е лесна.

Предимства

Каменната облицовка използва тънък слой камък, който покрива долен слой от бетон или стомана. Тя се предпочита не само заради естетиката и трайността, но и заради лесната поддръжка и защитните функции, които осигурява. Облицовката от камък е подходяща за летните месеци, тъй като не задържа топлина в дома. Това я прави особено подходяща за домове, които се намират в по-топли райони. За да се осигури топлоизолация през зимата обаче може да се наложи са се постави допълнителен изолационен слой.

Приложение

Архитектите и интериорните дизайнери предпочитат облицовките от естествен камък заради класическия и елегантен вид, който придават на всеки дом. Те намират широко приложение както в интериора, така и в екстериора. Използват се за преградни стени, външни стени, кухни, всекидневни, отворени камини, бани, трапезарии, фоайета, зали, кабинети, стълбища, гаражи.

Външен видКрасотата на естествените камъни се крие във външния им вид. Цветът и несъвършенствата варират, но това допринася за естествената красота и уникалност на всяка каменна плоча. Освен това каменните облицовки често служат като фокусна точка в едно помещение. Те може да се използват например около камината или за една от стените, така че не бива да се прави компромис с външния вид, тъй като именно той придава характер на пространството, където е използван камъкът.

Трайност

Освен външния вид, качеството също е важен фактор, който трябва да се вземе предвид. Не бива да се забравя, че естетсвеният камък е материал, който се отличава с голяма здравина и е по-устойчив на чупене. Това негово качество е много важно, когато камъкът се използва около камината, тъй като човек често ще го докосва, когато пали камината или слага дърва в нея.

Разнообразие

Едно от сериозните предимства на облицовките от естествения камък е разнообразието от камъни, които е възможно да се използват. Това означава, че всеки човек може да избере подходящо покритие и стил, които да паснат перфектно на търсената атмосфера. Така например травертинът е многостранен естествен камък, който би могъл да се използва както в интериора, така и в екстериора. Той внася естествено и рустикално очарование в дома. Независимо от това какъв стил се опитвате да пресъздадете, естественият камък със сигурност може да послужи като облицовка, която ще отговори на вашите нужди.


«