Google+

Как да се грижите за настилки от естествен камък

Без съмнение настилката от естествен камък е отличен избор за дома, както по отношение на естетическите показатели, така и по отношение на издръжливостта. Има обаче някои неща, които всеки трябва да прави, за да поддържа настилката и да подобри издръжливостта й с годините.  

Полагане на настилката

Как да се грижите за настилки от естествен камък

По-добре е човек да се постарае да предотврати щетите върху една настилка от естествен камък, отколкото да се опитва да ги поправи в последствие. Ако каменните плочи са положени както трябва, има по-малка вероятност да се напукат, да се хлъзгат или по тях да се появят неравности. Ето защо винаги е за препоръчване с тази задача да се заемат специалисти. Освен това, ако наемете хора, които да се заемат с това, материалът ще се използва максимално.

Импрегниране на естествените камъни

Тъй като естествените камъни са порести, е добре да се импрегнират. Изборът на препарат за импрегниране зависи от вида на използвания за настилка камък, от неговата текстура и качество. След импрегниране подът ще е е по-добре защитен срещу поява на петна, особено когато импрегниращият препарат се нанася ежегодно. Разбира се, използваните препарати няма да осигурят стопроцентова защита срещу петна, така че всеки път, когато разлеете нещо, трябва да почистите пода колкото се може по-бързо.

Освен това е добре човек внимателно да избира камъка за настилката според своите нужди. Така например мраморът, варовикът и пясъчникът са с доста силно изразена пореста повърхност, шистите са по-устойчиви на вода, а гранитът е с много твърда повърхност, която не е пореста, и това го прави идеален за подова настилка, но все пак той трябва да се импрегнира.

Почистване и грижа за под от естествен камък

Ако човек иска да запази красивия вид на плочките, трябва да знае как да ги поддържа в добро състояние. Настилките от камък трябва да се почистват по-често със сух парцал, а от време на време и с влажен. При сухо почистване се премахва абразивната мръсотия, която може да увреди настилката. При мокро почистване трябва да се използва качествен текстилен парцал, който добре да се изстисква, след като се натопи във вода. Забравете за почистващи препарати, съдържащи химикали, особено такива, в които има киселини.

В областите със засилен трафик е необходимо настилката редовно да се полира, но това винаги трябва да се прави от специалист, за да се избегнат евентуални щети. Някои дребни добавки като изтривалките, поставени навън или от вътрешната страна на входната врата, ще намалят количеството пясък, мръсотия и вода, които ще се вкарват отвън.


«